• ПДВ

    2014-11-20 22:35:31
  • 6 листопада 2014 року Президентом підписано Закон N 1690-VII від 07.10.2014 р., який базується на законопроекті N 4766 від 24.04.2014 р. В цілому прийнятий закон охарактеризовано як такий, що має на меті вдосконалити оподаткування за угодами про розподіл продукції та залучити приватні інвестиції у добувну галузь. Примітно, але й цього разу законодавцю є чим нас "потішити". Так, в останній момент поряд зі змінами до ПКУ зуміли протягти зміни й до Закону України N 1621-VII від 31.07.2014 р., який, серед іншого, вже уславився військовим збором та електронним адмініструванням ПДВ.
    Зазначимо, що зміни до ПКУ є чинними вже з 8 листопада. Зокрема, передбачено можливість реєстрації платником ПДВ за угодою не тільки оператора, але й інших інвесторів. Такі інвестори мають подати реєстраційні заяви в одному звітному (податковому) періоді до 10 числа календарного місяця, що слідує за місяцем, у якому інвесторами було прийнято рішення про реєстрацію. В свою чергу оператор зобов'язаний повідомити контролюючі органи за своїм місцем обліку та за місцем обліку відповідних інвесторів про прийняття рішення про реєстрацію всіх інвесторів як платників ПДВ за угодою протягом 10 календарних днів після прийняття такого рішення. Новий інвестор за угодою, де всі існуючі інвестори вже зареєстровані платниками ПДВ, подає реєстраційну заяву для реєстрації платником ПДВ до 10 числа календарного місяця, що слідує за місяцем, у якому він набув прав та обов'язків інвестора. Крім того, всім інвесторам дозволено відображати податковий кредит з ПДВ (сума визначається оператором).
    Що стосується змін до Закону N 1621, то вони наберуть чинності з 1 січня 2015 року. Так, законодавці передумали та вирішили не виключати з ПКУ норми, які передбачають проведення камеральної перевірки для отримання бюджетного відшкодування ПДВ та прийняття контролерами відповідного висновку за його результатами (пп. 200.10 - 200.13, 200.18). Повний перелік платників податку, які отримали бюджетне відшкодування, щомісячно публікуватиметься на сайті Держказначейства з обов’язковим зазначенням сум відшкодувань.
    А от з іншою нормою ПКУ (п. 200.6) доведеться розпрощатись. У платника ПДВ відберуть право самостійно приймати рішення про зарахування в повному обсязі належної йому суми бюджетного відшкодування або її частини у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ, що виникли протягом наступних звітних (податкових) періодів.
    Крім того, змінено один з критеріїв, що дає право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування. Так, платники податків повинні мати необоротні активи, залишкова балансова вартість яких на звітну дату за даними податкового обліку перевищує у 3 рази (а не у 12, як планувалось до цього) суму ПДВ, заявлену до відшкодування. Поряд з цим такими платниками податків має виконуватись одна з умов:
    - здійснення інвестицій в необоротні активи у розмірах не менше ніж 3 мільйони гривень протягом останніх 12 календарних місяців;
    - здійснення операцій, до яких застосовується нульова ставка (питома вага яких протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців) сукупно становить не менше 40% загального обсягу поставок (для платників податку з квартальним звітним періодом - протягом попередніх 4 послідовних звітних періодів).
    ------------------------
    Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування інвестиційної діяльності" (N 1690-VII від 07.10.2014 р.)
    Дата набрання чинності: 08.11.2014 р., за винятком деяких положень, які набирають чинності з 01.01.2015 р.